Az Északi Miniszterek Tanácsának norvég elnöksége, 2017

2017. 01. 27. // 2017-ben Norvégia látja el az Északi Miniszterek Tanácsának soros elnökségét, mely a héten startolt a Tromsø városában rendezett #ArcticFrontiers elnevezésű nemzetközi konferencián, ahol a norvég EGT és EU-s ügyekért felelős miniszter ismertette az elnökség fő témáit: klíma, áttérés a zöld gazdaságra, digitalizáció, energia és integráció.

Az északi együttműködés

Az észak-európai országok közötti együttműködés a világ legátfogóbb regionális együttműködéseinek egyike, amely a politikai, gazdasági és kulturális együttműködésre egyaránt kiterjed, és amelyben részt vesz: Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország, továbbá a Feröer-szigetek, Åland és Grönland. A közös értékeken alapuló északi közösség egy erős északi régióra törekszik egy erős Európán belül.

Központi témák

A norvég elnökség három központi témája:

  • Az átalakuló északi régió
    Támogatjuk az északi országok versenyképességét, a zöld átmenetet, az áttérést egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalomra, az integrációt, valamint az egészségügyi együttműködést.
  • Az északi régió Európában 
    Egy minél szorosabb együttműködésen alapuló Európa-politikára törekszünk. Az erős északi hang az európai politikában jó a régiónak és jó Európának.
  • Az északi régió a világban
    Továbbfejlesztjük az északi országok stratégiai partnerségét a külpolitikában.

Norvégia megvizsgálja az északi, valamint az északi-balti együttműködésben rejlő szinergiákat.

A norvég elnökség teljes programja itt olvasható angol nyelven.


Bookmark and Share