Elfújta a nõ

Utoljára frissítve: 2010. 12. 10. // Erlend Loe elsõ regénye magyarul

Az Elfújta a nõ egy elsõ – vagy majdnem elsõ szerelem – története: huszonéves fõhõsünk, akinek mindennapjai abból állnak, hogy munkát keres és idõnként lenéz az uszodába, egyszer csak azon kapja magát, hogy az életébe besétált Marianne, és ott is maradt. A lány komódjával és ruháival lesz tele a lakás. Veszekedések és kibékülések, szeretkezések és elmélkedések követik egymást, majd a pár európai körútra indul, ahonnan azonban külön-külön térnek vissza…

Erlend Loe elsõ regényében már szinte készen találjuk a szerzõre késõbb is jellemzõ fanyar humort és rendkívüli intelligenciát, amellyel az élet nagy kérdéseirõl kis dolgokon keresztül, megkapó egyszerûséggel, ám annál inkább elgondolkodtatóan tud beszélni.

Fordította: Földényi Júlia
Felelõs szerkesztõ: Nádor Zsófia

Erlend Loe 1969-ben született. 1993-ban jelent meg elsõ regénye, a Tatt av kvinnen (Elfújta a nõ, Scolar Kiadó, 2010), amelyet 2007-ben megfilmesítettek (rendezõ: Petter Naess). A nagy áttörést három évvel késõbbi mûve, a Naiv.Szuper. jelentette 1996-ban. Regényein kívül írt még gyermekkönyveket, forgatókönyveket és kritikákat is. Fordítóként és tanárként is tevékenykedett. Dolgozott pszichiátriai intézetben, forgatott rövidfilmeket és videoklipeket, s színészként is kipróbálta magát.

 


Bookmark and Share