Megtalálták a Munch festményeket

A norvég rendőrség megtalálta az oslói Munch Múzeumból két évvel ezelőtt elrabolt Sikoly és Madonna cím festményeket. Kisebb serülések érték ugyan a képeket, de a vártnál sokkal jobb állapotban találtak rájuk.

2006. szeptember 1-én volt két éve és kilenc napja, hogy az értékes festmények eltűntek.
Idén májusban ítélték el azt a három férfit, akit a 2004. augusztus 22-i oslói Tøyen negyedben található Munch Múzeumba való betöréssel gyanúsítottak, de a képek nem kerültek elő.

2006. augusztus 31-én, egy csütörtöki napon végül az oslói rendőrség sajtókonferenciát tartott, ahol hivatalosan is bejelentették az örömhírt, hogy Edvard Munch mesterműveit a Sikolyt és a Madonnát megtalalták, a vártnál jobb állapotban. A rendőrség egy rajtaütésszerű ellenőrzés során bukkant rá az eltulajdonított képekre, de a nyomravezetõ részletekrõl nem nyilatkoztak.

”Igazán nagy nap a mai” jelentette ki Iver Stensrud, az oslói rendõrség főfelügyelője. Majd hozzáfűzte, hogy a rendőrség mindvégig forró nyomon járt, de idő kellett ahhoz, hogy rájuk leljünk.

A Sikoly című festmény a világ egyik leghíresebb remekműve, melyet Munch 1893-ban festett. A két festményt szakemberek vizsgálják, látogatók a közeljövőben előreláthatóan nem tekinthetik meg. Ennek ellenére nagy megkönnyebbülést jelent az a tény, hogy a festmények visszakerültek eredeti helyükre.

Gro Balas, az oslói Kultúrális- és Sport ügyek igazgatója, az Aftenposten napilapnak örömmel nyilatkozta: ”Ígérem,hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk és kiemelt figyelemmel kísérjük a képek további sorsát. A képek elrablása azt gondolom sokakat mélyen érintett.”

Norvég Külügyminisztérium


Bookmark and Share